søndag 12. juni 2016

SCHIFFERSTADT LAUENBURG

Her er vi fortsatt i den idylliske flotte maritime byen Lauenburg. I dag har vi gått og gått 1,5 mil i gater og slottsparker for å se nærmere på denne flotte byen og da spesielt gamlebyen.  Lauenburg ligger sørøst i Schlesvig - Holstein og rett foran porten til Hamburg. Lauenburg har farggerike bindingsverkshus, historiske damskip og en fantastisk bred og flott utsikt til Elbe.

Vi rusler gjennom "der alte Stadt" som har mange små kafeer, koselige restauranter, kunstutstillinger og artige butikker. Det er en øvre og en nedre bydel. Den gamle byen ligger nede ved Elbe, og den nye kan man gå trapper opp til.

 Ruslet mange trappetrinn opp for å komme til "Schloss und Schlossturm". Slottet brant i 1616 og det er bare slottstårnet som står igjen. Tårnet er opprinnelig fra 1477.

 Fra slottsområdet

 
 Hohler Weg som går fra slottsområdet og ned til gamlebyen med mange flotte hus hele veien.
  Dette huset er fra 1691 og Jeger Heinrich  August var første eier. Fra 1860 ble det slakteri som ble drevet gjennom fem generasjoner. Huset ble kjøpt av byen i 1988.

 
 Bokbinderhåndverk ble utført i dette huset og det var høyt ansette folk som  drev med dette  yrket. Det ble produsert bøker som ble solgt og lånt ut. Etter hvert var det 26 forskjellige små bibliotek i Lauenburg, noe som vitnet om et forbausende høy utdannelsenivå på byens innbyggere på 17 og 18 hundretallet



 Her bodde bl a Franc Friedrick som var en belest urmaker og leder i byrådet. Han hadde lest om gatelys og gassverk i London på 1850-tallet og foreslo for byrådet at de måtte få dette til i Lauenburg. I 1852 ble det bestemt og de bygget et gassverk og fikk opp 12 gatelykter på gass. Disse skulle lyse fra 01.10 på høsten til 31.03. på våren, med unntak av de kveldene med måneskinn.

 I år 1669 bygde Joachim Cordes seg et lite koselig hus med 2 rom og kjøkken. På kjøkkenet var det egen brønn med pumpe. Her står det nå et praktfullt kjøpmannshus fra 1830 som den gang hadde stråtak. Kjøpmannen hadde 8 ansatte og drev med lystøping, såpekoking og solgte kolonialvarer og diverse til skipene på Elbe

 
Huset er opprinnelig fra år 1216 og var en slags tollbod for de som trafikkerte på Elbe. Inntil 1863 ble det innkrevd toll på Elbe.

Ingen kommentarer: